De Krim is Rood

Wereld Metrokaart-groot-zonder kaart

Niet alleen op het kaartje van BuZa, maar ook in de praktijk. De Krim is Russischer dan Rusland en behalve enkele Oekraïense nummerplaten, de vergane façade van Hotel Ukraina en de blauw-gele kleuren van treinen die nu nergens meer heen gaan, herinnert niets er aan dat de Krim 60 jaar lang Oekraïens was.

Het leven gaat hier gewoon op z’n zomers door. Feodosya, Koktebel, Jalta en Sebastopol doen in niets onder voor hun Mediterrane zustersteden, inclusief alle vormen van strandvertier, hoge bergen tot aan de kust, ruïnes uit de antieke tijd, de geur van cederbossen en eindeloze wijngaarden. Maar dan voor een fractie van de prijs.

Krim - Jalta

De souvenirindustrie hier kent drie thema’s:
– Maritiem
– De Krim is Russisch
– Putin
Of combinaties daarvan …
Op de middelste foto hierboven staat iets als “Chroesjtsjov gaf het weg, Putin nam het terug”.

Verder is het opvallend – maar niet onlogisch – dat men hier niet zozeer de ‘Grote Vaderlandse Oorlog’ van 1941-1945 herdenkt, maar de Krimoorlog van 1854-1856. In Sebastopol, de oer-Russische stad die het zwaar te verduren kreeg in die oorlog en de stad van de Russische marine (ook toen de Krim Oekraïens was), staat een ‘Panorama Krimoorlog’. Best indrukwekkend gedaan.

Panorama Krim

Krim - panorama

HOOG!

En voor wie van wat meer actie houdt: Op een uurtje bussen ten westen van Jalta, vlakbij het veel gefotografeerde “Zwaluwnest” gaat een kabelbaan hoog de bergen in. En op die berg hebben de Russen hangbrug gespannen, gewoon om er over heen te kunnen gaan voor omgerekend € 7,-.

B8FA2AE1-180F-4ABB-AB4E-95F0D5C16D88L0001


praktisch:

De Krim is niet meer vanuit Oekraïne of Europa rechtstreeks te bereiken. De grens tussen de Krim en Oekraïne is uitsluitend te passeren voor inwoners van de Krim. Er gaan wel vluchten vanuit Moskou en andere Russische steden. Ik nam de bus vanuit Krasnodar, in het zuiden van Rusland. Je rijdt dan naar de Straat van Kertsj en na wat checkpoints ga je met bus en al de veerboot op. Een half uur later ben je op de Krim en gaat de bus verder naar Feodosia en Simferopol. Van Krasnodar – Feodosia is zo’n 9 uur. De boot is inbegrepen in de prijs.

Omdat de Krim de facto Russisch is, zijn er geen douaneformaliteiten. De Krim zelf heeft een uitgebreid (mini)busnetwerk. Er rijden géén treinen tussen de Krim en Krasnodar.