Kaliningrad (Rusland)

 

Omdat ik een multiple-entry visum voor Rusland had, besloot ik die te gebruiken om eens een kijkje te nemen in Kaliningrad: die rare Russische exclave tussen Polen en Litouwen. Met WizzAir voor een tientje naar Gdanks (Polen) gevlogen en diezelfde middag de bus naar Kaliningrad genomen. Na een redelijk snelle grensovergang kwamen we na een uur of vier in Kaliningrad, het voormalige Oost-Pruisen (Koningsbergen).

Van die geschiedenis is werkelijk helemaal niets origineels meer terug te vinden in de stad. De Russen hebben de hele stad volledig weg gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers die er nog woonden op transport naar Duitsland of Siberië gezet en de stad naar Sovjet model herbouwd. Kant Eiland – genoemd naar de beroemde filosoof die hier geboren is – was vroeger het welvarende en drukke centrum van de stad. Nu vind je op die plaats een groot park waar de grote Kathedraal nog staat, maar ook deze wordt vanaf 1990 gerestaureerd.

In het park heeft men overal grote billboards opgehangen met foto’s van hoe het op exact die plek er voor de oorlog uitzag en heette.

Tegenwoordig wordt het verleden iets meer in ere hersteld, al kan dat dus alleen in reconstructies en naamgeving; bijvoorbeeld de broodjesketen “Königsbakkerei”.

 

 

 

 

 

Een andere opleving van historisch besef is gedaan door het “Vissersdorp” te bouwen. Geheel in stijl van de Duitse en Poolse Hanzesteden aan de Oostzee heeft men een piepklein stukje ‘historisch’ Koningsbergen gebouwd. Hoewel het van een afstand voor authentiek door kan gaan, is elke steen pas sinds 2013 gelegd. Op het torentje rechts staat in oranje letters “Kaizerhof”.

Het meest ‘historische’ van Kalingrad in één beeld: het Vissersdorp en de Kathedraal.

Toegeven, de restaurants zijn knus, goedkoop en serveren heerlijk eten.

En midden in de drukke stad raapt een oude vrouw appels.

 

Tot slotte een kleine serie marktfoto’s. De overdekte markt hier is niet anders dan waar ook in Rusland, inclusief die prachtige klassieke weegschalen. Let op, het is een slideshow, dus je kunt in het midden rechts en links klikken voor de volgende / vorige foto.

[smartslider3 slider=2]

 

Na mijn korte bezoek aan Kaliningrad nam ik de bus over de Koerse Schoorwal (Curonian Spit) naar Klaipeda (Litouwen) en door naar Kaunas, vanwara ik voor weinig terug vloog naar Eindhoven. (leuke stad, Kaunas! Voor een volgende keer.)