Vorkuta (Rusland)

Ver, ver in het noordoosten van Europees Rusland ligt de stad Vorkuta. Hier houdt het Europese spoor op. Net ten noorden ligt de Arctische Oceaan, ten oosten liggen de glooiende Oeralbergen die de grens met Azië vormen. De stad is in Rusland berucht vanwege de goelag (Vorkutlag) en als het om geschiedenis gaat, vervult deze plek een gruwelijke plek, punt. Maar er wonen vandaag de dag nog steeds zo’n 70.000 mensen en die proberen er ook maar het beste van te maken. Een jarenlange fascinatie werd werkelijkheid toen ik april 2018 met de trein vanuit Moskou naar Vorkuta reisde.

Vorkuta


Praktisch

Vanuit Moskou, Sint-Petersburg en zelfs Sotchi (Adler) gaan er dagelijks treinen. Vanuit Moskou of Sint-Petersburg ben je een kleine 2 dagen onderweg. Een enkeltje in 2e klas kost je zo’n € 80,-. Voor iets meer kan je ook vliegen, maar ja, wat is de charme daarvan? Treinkaartjes koop je eenvoudig op de site van de Russische Spoorwegen RZD.

Ik verbleef in Vorkuta via CouchSurfing, maar er zijn genoeg hotels en guesthouses. Er zijn enkele touroperators die vanuit Vorkuta dagtochten of meerdaagse excursies maken naar de Nenetsen en hun rendieren. Even googelen, want dit verandert continu. Een stad “in de buurt” met betere toeristische faciliteiten als het gaat om de Nenetsen en hun rendierkuddes is Salechard (vliegen vanaf Moskou of per trein naar het nabijgelegen Labytnangi). Ook weer even googelen.