Abchazië

Wereld Metrokaart-groot-zonder kaart

Het advies van MinBuZa en van de Georgiërs is duidelijk: Reis niet naar dit zichzelf onafhankelijk verklaarde land, want er is geen diplomatieke vertegenwoordiging (BuZa) en het is er lé-vens-gevaarlijk (de Georgiërs). Sinds de oorlog van 92-93 is Abchazië de facto onafhankelijk van Georgië; 'Russische invloed' is een understatement.Het advies van MinBuZa en van de Georgiërs is duidelijk: Reis niet naar dit zichzelf onafhankelijk verklaarde land, want er is geen diplomatieke vertegenwoordiging (BuZa) en het is er lé-vens-gevaarlijk (de Georgiërs). Sinds de oorlog van 92-93 is Abchazië de facto onafhankelijk van Georgië; ‘Russische invloed’ is een understatement.

Ik ben al jaren gefascineerd door dit vreemde stukje Kaukasus. En collega Annemieke wil graag mee. Top!

Huiver mee …

Abchazië


praktisch:

Abchazië is eenvoudig te bezoeken. De gulden regel is alleen dat je heen en terug dezelfde grens moet gebruiken. Vanuit Rusland naar Abchazië en dan door naar Georgië is heel dom, omdat je dan de Georgische wet overtreedt die zegt dat de Russisch-Abchazische grens geen officiële grensovergang is. Rusland-Abchazië-Rusland is geen probleem mits je een meervoudig visum voor Rusland hebt. Maar Georgië-Abchazië-Georgië is geen enkel probleem. Alleen even een mailtje sturen naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en een paar dagen later heb je een uitnodiging waarmee je de grens kunt passeren bij Zugdidi (even registreren bij Georgische politie) en waarmee je in Sukhumi zelf je visum kunt kopen.

Vanaf Zugdidi tot de grens gaan taxi’s en soms busjes. De grens zelf kun je eenvoudig lopen. Aan de andere kant staan busjes klaar die je tot in Sukhumi brengen.