Tokyo – De Rode Lantaarnrestaurants

In Tokio zijn duizenden, tienduizenden restaurants. Het is de stad met verreweg de meeste sterrenrestaurants ter wereld, maar het moet ook haast wel de stad zijn met de meeste kleine restaurantjes ter wereld.

Vaak in de buurt van de grote metro- en treinstations vind je de “Akachouchin”, wat letterlijk ‘rode lantaarn’ betekent; zo genoemd vanwege de rode papieren lampion voor de ingang, waar je deze eetgelegenheid aan kan herkennen. De akachouchin is het domein van de ‘salarymen’, de werknemers in zwarte pakken die na een lange dag keihard zwoegen voor de eer van de baas hier tot rust komen met bier en eten. Het zijn vaak kleine restaurantjes, soms met maar plek voor 10 man, waarbij ‘man’ letterlijk moet worden genomen: vrouwen zijn niet verboden, maar ook niet echt gewenst, een toeriste daargelaten. Hier geen werk, gezeik en sorres, maar gewoon lekker niks: een sigaret, een biertje en wat te eten.


Je vindt de akachouchin overal in de stad, maar met name langs de treinsporen van de grote stations als Ueno en Shinjuku. Op deze site vind je een overzicht van enkele straten waar je terecht kunt voor deze knusse, donkere, rokerige typisch Japanse eetplekken.