Turkije – Kaçkar Gebergte

Wereld Metrokaart-groot-zonder kaart

Het Kaçkar-gebergte, of in goed Nederlands de Pontische Alpen, is een prachtig berggebied in het noordoosten van Turkije. Samen met Rokus en Unger reisde ik vanaf Trabzon naar Ayder, een van de uitvalsdorpjes voor dag- of meerdaagse wandelingen te maken.

Wij hebben eerst een dagwandeling gemaakt; prachtig tussen de rododendrons. We konden kampeerspullen bij ons guest house huren, en daarmee hebben we ook een langere wandeling gemaakt waarbij we 1 nacht wild gekampeerd hebben. De eerste van die twee dagen was het bewolkt, mistig en koud. Groot was onze verrassing toen aan het eind van de middag de wolken grotendeels optrokken …

Kaçkar


Praktisch

Er gaan regelmatig dolmuşen (minibusjes) langs de Zwarte Zeekust tussen Trabzon, Rize en Hopa (grens met Georgië). Gewoon zeggen dat je er bij Ardeşen uit wilt, en daar overstappen op een dolmuş naar Ayder. Kost bijna niks; heel eenvoudig te doen. Wij sliepen in het Kardelen Guest House, dat gerund wordt door de zeer goed Engels sprekende Nadir en zijn familie. Hij kent de regio op z’n duimpje en kan goed advies over wandelingen geven.