Soedan

Ik ben aangekomen in Wadi Halfa; een ware verademing na Egypte. Waarschijnlijk omdat er slechts mondjesmaat toeristen door de Soedan reizen. (Het lidwoord geeft nét wat meer koloniaal avontuur aan het land: de Congo, de Soedan.) Egypte had natuurlijk duizenden toeristen, maar die blijven nu massaal weg. De enkeling die nog wel komt wordt door iedereen die maar wat te koop heeft aangeklampt. Egypte had al geen goede naam als het om lastige verkopers ging, en daar is dus nog helemaal niets in veranderd.

In Soedan kwamen sowieso al vrijwel geen toeristen, dus het verlies van dat handjevol heeft geen enkel effect gehad op de lokale economie en het gedrag van de mensen. Soedan had al een goede naam als het om gastvrije bevolking ging, en ook daar is nog helemaal niets in veranderd.

Wadi Halfa is de noordelijkste stad van Soedan en verplichte stop-over voor iedereen die van Egypte naar Soedan reist en omgekeerd. Tot voor kort ging hier uitsluitend een wekelijkse veerboot vanuit Aswan, maar sinds een paar maanden is ook de weg open voor trucks en bussen. Met het oog op de wellicht verdwijnende veerdienst (want de bus is veel sneller en ook nog goedkoper) besluit ik om op de klassieke manier naar Soedan te gaan en ik neem de veerboot.

Soedan


Praktisch

Het grootste probleem voor een reis naar Soedan is het visum. Dit is in Nederland heel lastig te krijgen (duur, omslachtig, uitnodiging). Ik haalde mijn visum – zoals elke reiziger doet die vanuit Egypte komt – in Aswan. Geen gedoe, gewoon betalen en een week later ophalen. Wil je vanuit een ander land Soedan in reizen: succes!

Zoals gezegd gaat er elke zondag een veerboot van Aswan naar Wadi Halfa. Tickets zijn in Aswan eenvoudig te koop bij het kantoor van de Nile River Valley Transport Corporation. Je hebt wel een visum nodig om dit kaartje te kunnen kopen. Plan je reis dus goed, want als je te laat je visum koopt en dit bijvoorbeeld pas op maandag kunt ophalen, dan kun je pas de volgende zondag mee.

Er gaan tegenwoordig ook dagelijks bussen van Aswan naar Wadi Halfa, dus je komt er wel, maar de boot blijft toch de klassieke manier om deze overlandreis te maken.