Bolivia – Choro Trail

Wereld Metrokaart-groot-zonder kaart

De meeste mensen kennen waarschijnlijk wel de Inca Trail, de bekendste meerdaagse trekking van Zuid-Amerika. Maar er zijn vanzelfsprekend veel meer schitterende wandeltochten te maken in de Andes. Vanuit La Paz, de hoofdstad van Bolivia is de “Choro Trail” een mooie optie.

Ik heb in La Paz een tourtje geboekt, zodat ik niet alleen hoef te wandelen. Samen met een gids en een Engels stelletje rijden we naar La Cumbre, de 4860 m hoge bergpas net ten noorden van La Paz. Hier – hoog, koud en kaal – beginnen we aan de 70 km die ons van hoogvlakte naar tropisch woud voert. We maken hier ook kennis met de dame die alle kookspullen en het eten meedraagt en die voor ons zal koken.

Opmerkelijk is dat je grotendeels over een goed in tact gehouden Incapad loopt. Hoe lager je komt. hoe groener het wordt. Eigenlijk is alleen het allereerste begin vrij stijl naar beneden over gravel; daarna wordt het meer geleidelijk en minder steil, maar na een dag lopen merk je wel dat je alleen aan het dalen bent, en niet alleen aan de lucht. Onderweg kamperen we twee nachten.

We passeren boeren met hun kudde’s lama’s en drinken coca-thee. We dalen door mist, lopen in de regen en steken kolkende rivieren over over hangbruggen en gammele houten bruggetjes.

Op de derde dag bereiken we het dorpje Chairo, vanwaar we met een busje verder rijden naar Coroico en vanaf  daar over de vernieuwde  en veilige Death Road terug naar La Paz gaan.

Bolivia - Choro Trail